Ateizm fikrine, Ateist İnsanlara Sormamız Gereken Sorular

Ateizm ve ateistlik ile alakalı yeni bir seriye başlıyoruz. Bu makalelerde ateistlere kendi mesleklerinin iç yüzlerindeki yanılgılarını ortaya koyacağız. Bunu yaparken ateizm fikrine ve ateist kişilere  sorular sorma yöntemini kullanacağız. Umarız hidayetlere vesilesi olur..

Ateist insanlar neden ateizme ateist sorular sormuyorlar?

      Ateizm fikrini benimseyen birçok insan maalesef kendi fikirlerinin iç yüzlerini asla araştırmıyorlar. Ateistler sadece kainatın yaratıcısını olabildiğince inkar etmek yolunu takip ediyorlar. Kısaca  saldırı üzerine mesleklerini devam ettirmeye çalışıyorlar.

İsteyerek bu fikirlere düşmemiş olabilirler ama kendi mesleklerinin iç yüzlerini biraz sorgulamaya davet ediyoruz. Çok şey istemiyoruz. Biz de ateizme ve ateistlere sakıncası yoksa sorular sormak istiyoruz. Nasıl olsa onlar ateizmi kabul ederek mutlak aydınlığa kavuştular.(!) Her türlü sorulara hazırlıklıdırlar. Soruyorum o zaman..

Ateizme, ateist insanlara sormamız gereken sorular (1) Ateistler neden sorgulamaktan daha çok yargılamayı tercih ediyor ateizmin kendi  iddialarına güvenmiyorlar mı?  Soruyorum

  İnsanlar soru sorarak doğruyu bulmak ister. Soru sormak en temel bir ihtiyaç olup insandaki merakın tezahürüdür. Lakin sorgulama tarafsız olmalıdır. Bir şey sorgulanırken karşı tarafın gözünden olaya bakmak tarafsızlık değildir. Her şey gibi soru sormak da doğru metotları kullanarak gerçekleştirilmezse doğru sonuçlara ulaştırmaz. Kişi Dogmatik bilgiler elde eder onu da aklî, rasyonel zanneder.(işte cehalet bu kadar olur)

Din hakkında araştırma yapan ateist şahıs sorguladığını söylerken ateizmin tarafına geçip öyle yargılayan sorular sorarak tamamen sübjektif, taraflı ve önyargılı bir şekilde davranmış oluyor. Bu durumda amacı dinin açıklarını bulmak olup soruları dini çürütmek amacıyla soruyor.

Oysa sorgulama yapan kişi o fikri çürütmek için değil onu anlamak için sorular sorar. Anlamaya çalışmayan kişi çoktan karşıt yargıyı kabul etmiş ve sorgulama değil tahkir, tenkit ve tecessüs etmeye başlamış demektir. Siz de sorular sorarak  sorguladığınızı zannederken aslında yargılıyor olabilirsiniz.

Gerçekten araştırmak istiyorsanız sadece karşıt fikirleri eleştirmeyip onu anlamaya çalışmalı ve bunun için sorular sormalı hatta önce kendi fikrinizi sorgulamalısınız. Ardından karşıt fikirlerin size sorduğu soruları cevaplamaya çalışmalısınız bu adımlar sonunda elde ettiğiniz bilgiyi dahi sorgulamalısınız. Soru sormak fikirleri geliştiren yegâne unsurdur.

Müşteri ürün hakkında sorular sorar, öğrenci öğrenmek için sorular sorar,  ateist araştırmak için sorular sorar yargılamak daha sonraki bir meseledir. Şimdi soruyorum. Ateizm fikrine doğmatik olarak  saplanmış kalmış olmadığınıza emin misiniz?

Ateizme, ateist insanlara sormamız gereken sorular (2) Ateist olduktan sonra neden mutlak aydınlığa, hakikate ulaşmış gibi artık kendinizi, doğru saydıklarınızı sorgulamıyorsunuz?

 Araştırdığını söyleyen bir ateist bağlandığı fikri gözü kulağı gibi savunur. Peki neden? Savunması sadece karşı tarafı eleştirmek olduğundan aslında asla kendini savunmamış olur. Bir fikri savunmak için önce o fikre sonuna kadar sorular sorup aklî bir temele oturtmak gerek. Bu fikir örnek olarak ateizm hayata bir anlam atfediyor mu? Nasıl bir şahıs ve toplum inşa etmek istiyor? Varlığı nasıl görüyor? Bilgi kaynakları ne? Ahlak ve hukuk sistemi var mı varsa nasıl temellendiriyor? Ve benzeri soruları kendi kabul ettiğimiz ateist düşünceye sormalı cevap bulmalıyız.

Bu sorulara verilecek cevapları  ateistlerin kendi aralarında konuşma vakti gelmedi mi? Sadece Soruyorum  🙂

Ateizme, ateist insanlara sormamız gereken sorular: Ateiste Soruyorum (3) Ateizmin insana, insanlığa ve kâinata faydası var mı?

Kainatta bir İlahın olmadığını iddia eden ateizm fikrinin bunu ispat edemeyeceğini artık çoğu kişi biliyor. İki seçenek arasında kaldığımızda kullanışlı bir şekilde baktığımız kriterlerden birisi yararlılıktır. Bir şey yararsız diğeri zararlı olsa yararsız olanı seçme eğilimi gösteririz. Biri yararlı diğeri zararsız olsa yararlı olanı seçeriz. O zaman ateizmin zararını ortaya koyarsak bu fikri tercih etmenin genel seçimlerimize aykırı olduğu ortaya çıkar.

Mesela; ateizm kâinatın kendi kendine var olduğunu söyler bu ise bir amacı ve nedeni olmadığı sonucunu doğurur. Aynı zamanda rastgele olmuş bir şeyde anlam aranmaz çünkü anlam amaçsallık içerir. Kâinatın anlamı yoksa içindeki hiçbir şeyin de anlamı yoktur. İnsan hayatı anlamlı değildir. İyilik, kötülük, adalet, hukuk, ahlak, yardım, güzel, çirkin vb. tüm anlamlar yoktur ve bir yanılsamadır.

Ateizme, ateistlere bu soruları soruyorum? Peki yaşamın amacı yoksa insan neden yaşamalı?  Sinirlendiğinde neden birini öldürmemeli? Yakını olan birinin iş bulması için neden torpil yapmamalı? Yaşamın anlamı yoksa neden yaşamı devam ettirmek için çabalamalı? Güçlü olanın zayıfı ezmemek için bir nedeni mi var? Bir insan başka bir insanı kısıtlayabilir mi? Kısıtlayamazsa ahlak nasıl inşa edilir? Doğrusu ahlak da yok!

İşte ateizmin vaat ettiği sistem buraya gitmek zorundadır. Harici cevaplar tutarsızlık içerir. Hadsiz derece zararı olduğu anlaşıldığına göre ateizmi seçmenin de ne kadar saçma olduğu anlaşılmıştır.

Bir Temenni ve Bir Dua..

Ateizm, deizm ya da başka  felsefe akımlarına bir şekilde kapılmış, kendine ateist, deist vs diyen,  hislerine yenik düşüp böyle bir fikri savunmuş arkadaşlar! Tövbe kapısı açıktır. Allah iman edip tövbe edenlerin geçmiş günahlarını bağışlayacağını defaatle söylüyor.

Biz sizin sadece fikirlerinizi eleştiriyoruz. Gelin iman edin birlikte kardeş olalım. “Mü’minler ancak kardeştirler” (Hucurat Suresi 10. Ayet) İman etmek yolu kolaydır. Küfür, inkar yolu zahmetlidir. Gelin birlikte bütün Dünya’da Allah’ın davasına sorgulayarak  hizmet edelim..

Ne dersiniz?

Kafası karışık olan arkadaşlarımıza bu adresten özel soru cevap desteği de verebiliriz. iletisim.fikirhayat@gmail.com   

Baki Hakk’ın birliğine emanet olunuz..                                                                                                        Daha iyi seviyede içerik oluşturabilmemiz için yorumlarınıza ihtiyacımız var. Lütfen  aşağıda yorum yapmayı unutmayınız.. Makalenin üzerindeki yıldızlarla oylama yapabilirsiniz.

Deist, Ateist, Agnostik Kişilere Nasıl Muhatab Olmak Gerekir. Tıklayınız

Deizm  Nedir?  Tıklayınız.

Ateizm  hakkındaki yazımızda Risale-i Nur Külliyatından istifade edilmiştir. İlk Risale okumaya başladığınız gün bugün neden olmasın?

tokat'ta gezilecek yerler

 

Yanıtla