Tokat’ta Gezilecek Yerler Hıdırlık Köprüsü ve Camiler

tokat'ta gezilecek yerler

Tokat’ta gezilecek yerler tanıtma rehberimizde Tokat’ı sizlere sevdirmeye devam ediyoruz. Bir önceki içeriğimizde Tokat Ballıca mağarasından bahsetmiştik şimdi ise Alipaşa cami, Ulu cami,  tarihi Hıdırlık köprüsü ve şehrin ortasından geçen  Yeşilırmak’tan bahsedeceğiz.  Tokat Ballıca mağarası ile ilgili olan içeriğimizi gözden geçirmek için lütfen  Tokat’ta gezilecek yerler  Ballıca Mağarası tıklatınız.

Tokat’ta Gezilecek yerler Ali Paşa Cami ve Hıdırlık Köprüsü

Ali Paşa Camisi adında anlaşılacağı üzere 1572 tarihinde Ali Paşa tarafından yaptırılmıştır. Tokat’ta Sulusokak mevkiinde bulunan Ali Paşa camisi kesme taşla inşa edilmiştir. Ali Paşa ve Oğlu Mustafa beyin türbesi de hemen caminin yanındadır. Türbenin içerisindeki üçüncü mezarın kime ait olduğu ihtilaflıdır.

Ali Paşa camisinin olduğu bölgede bir çok tarihi yapı vardır. Tokat’ta gezilecek yerler içerisine mutlaka bu muazzam tarihi camiyi de eklemelisiniz. Mütevazi şadırvanında abdest alıp  mutlaka bir vakit namazını burada kılmanızı tavsiye ediyoruz. Namazdan sonra  kudret-i ilahiyenin tecessüm etmiş ayineleri olan çınar ağaçlarının altında dinlenebilir ve tefekkür edebilirsiniz.  Yanınızda münacaat risalesi varsa bir paragraf da olsa  namaz dersi okunabilir.

Ali Paşa camisi Tokat’ta gezilecek camiler arasında içinde medfun olan tarihle  insana huzur veriyor. Tokat Ali Paşa camisinden sonra Sulusokak’taki Tarihi yerleri ziyaret edin. Hıdırlık köprüsüne giderken de Taşhan ve Meydan camisini gezebilirsiniz. Ali Paşa hamamını da gezmeyi unutmayın!

Tokat’ta Gezilecek yerler Ali Paşa Cami ve Hıdırlık Köprüsü Ulaşım İmkanları

Eğer özel aracınızla gelmişseniz Tokat Ali Paşa Camisinin yanında otopark mevcuttur. Ya da Tokat’ın neresinde olursanız olun birçok otobüs caminin yanından geçiyor. Ali Paşa camisine gelen otobüslerin yüzde 90’ı Hıdırlık köprüsüne yakın yerden geçiyor. Tokat’ta gezilecek yerler listemizde Ali Paşa camisi hakkında kısa bir değerlendirme yapmış olduk. Mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Tokat’ta Gezilecek yerler Hıdırlık köprüsünden önce Ulu Camiyi gezmelisiniz.

Yine Tokat Sulusokak mevkiinde bulunan ayrı ve destansı bir güzelliktir Tokat Ulu cami. Sulusokak’ta iseniz buradaki tarihi güzelliklerden en beğenileni olan Ulu camiyi ziyaret edip daha sonra Hıdırlık köprüsü istikametini gezebilirsiniz. Aksi takdirde Hıdırlık köprüsünden sonra tekrar Ulu camiye gelmeniz size vakit kaybettirir.

Birçok ilde bulunur Ulu camiler. İçerisine girip mihraba en uzak olan  yerden camiyi temaşa etmek kubbedeki el emeği göz nuru olan ahşap kaplama tavanı temaşa etmek ayrı bir heyecan veriyor insana. Bu yüzden Tokat’ta gezilecek yerler araması yapıldığında ilk sırada gelenler arasındadır Ulu Cami.

Tokat Ulu Camideki kemerli kolonlar da ayrı bir güzellik katmış camiye. Ulu caminin Tokat kalesinin hemen altında yer alması nedeniyle Ulu caminin  bahçesinden kaleyi görmenizi sağlar. Böylelikle hem Ulu caminin manevi atmosferinden istifade edersiniz hem de azametli Tokat kalesini  tefekkür edebilirsiniz.

Tokat Ulu Camiyi diğerlerinden ayıran özellik

Tokat Ulu camiyi diğer Anadolu’daki Ulu camilerden ayıran en temel özellik doğu ve batı yönlerinde son cemaat yerlerinin bulunmasıdır. Anadolu’da bulunan diğer Ulu camilerde bu özelliğe rastlanmaz.

Yine Tokat Ulu Caminin güneydoğu yönünde bulunan taşın oyulması ile meydana getirilmiş kuş evi de Tokat Ulu cami için önemli bir özelliktir. Diğer Ulu Camilerde bu özelliğe pek rastlanmaz.

Siz de Tokat’ta gezilecek yerler listenize Ballıca Mağarası gibi  Ulu Camiyi de mutlaka ekleyin. Ballıca mağarasının maceralı tefekkür gezi yazısı için tıklayın.

Tokat’ta gezilecek yerler Hıdırlık köprüsü ve Yeşilırmak

Selçuklu döneminden kalma bu mükemmel eser 771 yıldır Tokat halkına hizmet vermeye devam ediyor. Gezilecek yerler arasında bu Hıdırlık köprüsü kaynaklara göre 2. Gıyaseddin Keyhüsrev’in çatışma halindeki üç oğlunu barıştırmak için inşa edilmiştir. Tokat Hıdırlık köprüsü kesme taşla inşa edildiği için Tokat halkı tarafından Taş köprü diye söylenir.

Tokat’ta gezilecek yerler arasındaki Hıdırlık köprüsünde onarım çalışmaları

Tokat Hıdırlık köprüsü 2013 yılında araç trafiğine kapatılarak sadece yayaların geçişine hizmet vermeye başladı. Bir yıl önce köprüde restorasyon çalışmaları başlatıldı. Bugün 23 eylül 2021 hala devam ediyor. Umarız en yakın zamanda tamamlanır. Tokat’ta turizmin canlanmasında kuşkusuz Tokat Hıdırlık köprüsünün yeri oldukça büyüktür.

Tokat’ta gezilecek yerler Hıdırlık köprüsü ve Yeşilırmak nasıl giderim?

Tokat’a ister Erbaa Niksar istikametinden gelin isterseniz Turhal istikametinden Yeşilırmak sizi Hıdırlık köprüsüyle buluşturur. Tokat’ta gezilebilecek yerler arasında Hıdırlık köprüsü Yeşilırmak üzerinde altından bir gerdan gibidir. Tokat Hıdırlık köprüsü. Yaz aylarında ziyarete gelmişseniz Yeşilırmak’ın serin esintisi Hıdırlık köprüsünde size karşılar. Ferah bir gezi yapmanıza Allah’ın izniyle olanak sağlar.

Tokat Hıdırlık(Taş Köprü) köprüsünden sonra Yeşilırmak gezilebilecek yerler arasında

Hıdırlık köprüsü üzerine çıkmış ve gezinizi tamamlamışsanız Yeşilırmak’ın etrafı sizleri bekliyor. Tokat belediyesi ıslah çalışmaları ve Kanal Tokat projesiyle bambaşka bir yere dönüşmüş durumda. Hatta Unesco tarafından 2019 yılında ideal kent listesine girmiş oldu. Siz de vakit kaybetmeden gezilebilecek yerler arasında Yeşilırmak’ın etrafını gezmeye başlayın. Tokat’ta bulunan bu nimetlerden siz de faydalanın. Dilediğiniz kadar fotoğraf çekmeyi de unutmayın.  Tokat Hıdırlık köprüsüne uzaktan bakmak da ayrıca güzel oluyor.

Tokat’ta gezilecek yerler Hıdırlık köprüsü ve Yeşilırmak için tavsiyemiz

Tokat’ta Yeşilırmak’ın üzerinde gezilecek yerler için motorlu ve motorsuz kayıklar da sizleri bekliyor. Bu kayık gezisi ile Tokat Hıdırlık köprüsünün altında bulunan beş gözden birisinden geçebilirsiniz. Böylelikle Hıdırlık köprüsünü ve Yeşilırmak’ı daha fazla hissetmiş olursunuz. Yanınızda kimse olmasa bile Yeşilırmak güzel esintisi size arkadaşlık edecektir merak etmeyin. Ama sevdiklerinizle gezmek elbette her zaman daha keyifli olacaktır.

Tokat Hıdırlık köprüsü ve Yeşilırmak’ta semaver çayı

Tokat Hıdırlık köprüsünü eğer akşam saatlerinde geziyorsanız tam köprünün yakınında ve Yeşilırmak’ın kenarında taze demlenmiş semaver de çay içmek de sizlere unutulmaz lezzetler yaşatacaktır. Tokat’ta gezilecek yerler arasında en güzellerinden olan Hıdırlık köprüsü ve Ali Paşa ve Ulu camiyi sizlerle paylaşmış olduk yazıya yorum yapmayı unutmayın. Yıldız puanlamadan mutlaka puanlarınızı bekliyoruz.

 

 

 

 

Yanıtla